Size dört önermede bulunacağım, bakalım ne kadarına mutabıkız;

Birincisi, doktorluk, avukatlık gibi sınırlı sayıda meslek hariç üniversite eğitimi eskisi kadar anlamlı değil.Çünkü bizi kurumsal hayata hazırlıyor, ama o kurumsal hayat aslında ücretli kölelikten başka bir şey değil.

İkincisi: Maaşımızı biriktirerek asla zengin olamayız. O ulaşmak istediğimiz refah düzeyine maaşlı bir iş bizi asla kavuşturamaz.

Üçüncüsü: Yaşımız ilerliyor. 25, 30, 35, 40. Kovulma riskimiz de her geçen sene artıyor. Çünkü aşağıdan gelen daha genç, daha az maaşla çalışmaya razı insanlar var. Aynı ortamda tekrar iş bulma ihtimaliniz de gittikçe azalıyor ve

Dördüncüsü: Bir aile kurmak, Çocuklarımıza bakmak, onlara bir gelecek hazırlamak gibi hedeflerimiz varsa bu geçim sıkıntısı bir an önce kurtulup rahata erişmenizi gerektiren bir hal almaya başladı, çünkü teknoloji gelişiyor, artık pek çok farklı gelir kaynağı üretme olanakları var ve biz bunlara başlamadıysak, aslında zaman kaybediyoruz demektir. Bilmiyorum kaçında mutabıkız ama bugün size bu online gelir yaratma yöntemlerinden en risksizini tanıtmak istiyorum. Bunun adı dropshipping;

Dropshipping, 500 dolar gibi bir birikiminiz varsa hemen bugün, kendinize yatırım yaparak buna başlayabilirsiniz. 15 soruyla bunu nasıl yapacağınızı anlatacağım.

dropshipping ile para kazanmak

Dropshipping Nedir?

Dropshipping stoksuz e-ticaret demektir. Biz Türkiye’deyiz. Üretici Çin’de. Alıcı Amerika’da. Hiç elimiz ürüne değmeden Türkiye’den, Çinli üreticinin malını satıyoruz. Çinli onu Amerika’ya kendisi kargoluyor. Bize ürün gelmiyor. Stok tutmak yok. Ön maliyet yok.

Peki Nasıl Çalışıyor?

Çin’de  biliyorsunuz Aliexpress diye bir web sitesi var. Aliexpress birde Shopify diye bir e-ticaret platformu var. Shopify’ı biz yönetiyoruz. Shopify üzerinde açtığımız bir e-ticaret mağazasına Aliexpress’ten ürün çekeceğiz. Örneğin burada bir oyuncak olsun. Biz bu oyuncağı Shopify’daki e-ticaret mağazamıza bir yazılım aracılığıyla çekiyoruz. Bu yazılım buradaki ürünün resmini, açıklamasını, fiyatını, bütün özelliklerini buradaki e-ticaret mağazamıza aynen yerleştiriyor ve Amerika’da da Facebook reklamlarını kullanacağız. Başka pek çok kanalla birlikte. Oyuncağımızın reklamını verdik ve Amerikalı Facebook akışı içinde bu reklamı gördü. Buna tıklayınca bizim mağazamıza geliyor ve alışveriş yapıyor. Çinliye biz siparişi veriyoruz. Çinli de Amerikalıya ürünü gönderiyor ve döngü tamamlanmış oluyor.

Peki ödeme işlemi nasıl gerçekleşiyor?

Çindeki ürünün diyelim ki fiyatı 1 dolar. Bizim mağazamızda biz buna en az 3 dolar fiyat koyacağız. Amerikalı bu reklamı gördü veya başka bir kaynaktan bu ürünü gördü ve tıkladı. Ürünü aldı, 3 dolar Amerika’dan Shopify’ın hesabına anında geliyor. Amerikalı kredi kartıyla ödediği anda bu para Shopify’da sizin için bekliyor. Siz Aliexpress’e gidip bu müşterinin iletişim bilgilerini kullanarak 1 dolarlık bu ürünü alıyor ve sipariş veriyorsunuz. Bu ürün Çin’den çıktıktan sonra Shopify bu 3 doları bize ödüyor. Beklemiyorsunuz siz 1 dolarlık alışverişinizi yaptınız daha kredi kartı ekstreniz kesilmeden veya sanal kart veya ne kullanıyorsanız oraya siz ödeme yapmadan bu 3 dolar sizin hesabınıza geliyor. Dolayısıyla 2 dolar kâr ettiniz. Cebinizden para çıkmadı. 1 doları peşin ödüyorsunuz ama ödediğiniz anda zaten birkaç gün içinde, üç gün içinde Shopify size üç katını iade ediyor.

Neden Bizden Alsın? Aliexpress’i Bilmiyor Mu?

Peki, Amerikalı, Aliexpress’ten 1 dolara almak yerine bizden 3 dolara alsın? Aliexpress’i bilmiyor mu? Bu sorunun birden fazla cevabı var.

Birincisi: Amerikalı yılda ortalama 70.000 dolar kazanıyor. Ortalama bu ayda 20.000 liradan daha fazla eder. Yılda 70.000 dolar kazanıyorsanız ‘Bu ürünün 1 dolar, 3 dolar daha ucuzu var mı?’, ‘Sen nerden aldın? Acaba kazıklanıyor muyum?’ ‘Başka nerde bulabilirim?’ diye aramıyorsunuz. Amerikalı için en önemli şey, rahatlık. Rahatlık ürünün ayağına gelmesi demek. O yüzden Türk gibi düşünmeyi bırakın lütfen. Amerikalı gibi düşünün. Çünkü o 3 dolar sizin için 10-12 lira Amerikalı için 3 lira gibi. Amerikalı’nın mantığıyla düşünürseniz göreceksiniz ki yılda 70.000 dolar kazanıyorsanız, Aliexpress’i biliyor olsanızda o reklamı görünce veya o ürünü görünce bu ürün bu kadar eder mi diye bakıyorsunuz sadece. Daha ucuzu var mı diye bakmıyorsunuz.

İkincisi: Aslında gerçek cevap. Zaten alıyorlar Amerikalılar. 2016 yılında internetten yaptığı alışveriş miktarı 394 milyar dolar ve bir önceki yıla göre %15-40 arasında artış gösteriyor her yıl bu satın alma miktarı. Shopify’da 500.00’den fazla mağaza var şu anda. Yani zaten alıyorlar. Siz de mağaza açarsanız sizden de alabilirler. Açmazsanız bu 394 milyar artmaya devam edecek ama siz payınızı almamış olacaksınız.

Neden Bizden Alsın? Amazon Değilde Neden Biz?

Kendimizi Amazon ile karşılaştıralım. Amazon genellikle ihtiyaç malzemelerini satarken biz genellikle keyfe keder ürünler satacağız. Ne demek bu? Diyelim ki yeni bir eve taşındınız, yeni bir ütüye ihtiyacınız var. Elbette bizim sitemizi bulmaya çalışmazsınız. Gider Amazon’a oradan sipariş verirsiniz. Ama diyelim ki avcılık yapıyorsunuz, kampçılık yapıyorsunuz ya da dağcılıkla ilgileniyorsunuz. Kampçılıkla, avcılıkla, dağcılıkla ilgili bir ürün gösterdiğimizde ‘Aa, bu iyiymiş ya, bunu alayım.’ diyebilirsiniz. Amerikalısınız, unutmayın 70.000 dolar kazanıyorsunuz yılda. Keyfe keder ürünler güzelliğine düşkün bir kadına güzellik malzemesi gösterdiğinizde onun karşı koyamamasıdır. Özellikle de bu kadar çok parası varkeni bunlar hâlâ çok düşük. O yüzden ‘Bu güzelmiş, ben kendimi mutlu edeceğim.’ deyip, tıklayıp alıyor. Yine unutmayın, 394 milyar dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Zaten alıyorlar. Her gün yüz binlerce ürün zaten satılıyor. Temel ayrım, ihtiyaç malzemesi Amazon’dan alınır. Ama karşısına çıkardığımız güzel bir ürünü beğenirse, fiyatı da uygun bulursa tıklayıp alıyor Amerikalı, hiç endişe etmeden.

Pazar Doygunluğa Ulaşmıyor Mu?

Muhtemelen aklınızda böyle bir soru oluşmuş olabilir. ‘’500.000’den fazla Shopify mağazası varmış madem bizim yenilerini açmamız pazarı daraltmayacak mı?’’ Öğreneceğiniz en önemli şey  Shopify’da satış yapmaktan daha önemlisi kıtlık zihniyetinden, bolluk zihniyetine geçiş yapmak olacak. Çünkü Amerika bunu gerektiriyor. Amerikalılar 2015 yılında, sadece bir yılda kredi kartıyla 3.16 trilyon dolar harcadılar. TL’ye çevirdiğinizde 12.045.552.000.000 TL yapıyor. Kısacası, hayır pazar daralmıyor. Amerika’da pazarı daraltmak kolay değil. Rakamlarda gördüğünüz gibi.

Ürünün Gerçek Fiyatı Ortaya Çıkmıyor Mu?

Amerikalıları zamanla tanıyacağız ama bir de Çinli satıcımıza bakalım. Bir diğer soru 1 dolara aldığımız ürünü 3 dolara sattık. Peki paketin içinden buna dair bir fatura hiç çıkmıyor mu? Amerikalı gerçek fiyatı öğrenmiyor mu? Hayır, öğrenmiyor. Çinlinin bir prensibi var. Dropshipping’i sizden bizden iyi biliyor. Çünkü biz dropshipping’i yeni öğrendik ama Çinliler bunu yıllardır yapıyor. Dolayısıyla gizliliğin öneminin farkında. Ama biz ne olur, ne olmaz diye ona sipariş verirken bir not ekliyoruz. Dropshipping yapıyoruz, lütfen ürünün içine fatura, fiş herhangi bir belge koymayın diyoruz.

Amerika’da fatura demek, e-mail veya bir PDF dosyası demek. Dolayısıyla kimse nerede benim faturam demiyor. Satış yapıldığında onlara otomatik olarak bir e-mail gidiyor ve gerçek rakam değil, bizim sattığımız rakam üzerinden gidiyor. Dolayısıyla zaten başka bir belgeye ihtiyaç olmuyor. E-mail fatura yerine geçtiği için, Çinli de bu gizliliğe önem verdiği ve biz de onu uyardığımız için böyle bir sorun hiçbir zaman yaşanmıyor.

İade Olmuyor Mu?

Diyelim ki Amerikalı bir sebeple ürünü iade etmek istedi. Ne yapıyoruz? Bu yine Çin’de çözülmüş bir sorun. Amerikalıya diyoruz ki: Lütfen ürünü Çindeki adrese gönderin. Bizim adrese hiçbir zaman ürün gelmiyor. Aliexpress ürünün bedelini üç ay elinde tuttuğu için zaten Çinli’ye ulaşmamış bile oluyor o bedel. Aliexpress hemen para iadesini yapıyor. Amerikalı kargoladı, para iadesini yapıyor. Bizde kendi iademizi yaptık. Zaten bir üç oranda kâr ettiğimiz için zarar etmek söz konusu bile değil. Ama Çinliye ulaşmayan parayı Aliexpress’ten Amerikalının hesabına iade etmeyi tek tıkla sağlayabiliyoruz. Müşteri memnuniyeti ön planda oluyor.

Kargo Süresi Uzun Değil Mi?

Çin’den Amerika’ya teslim süreleri çok uzun değil mi? Amerikalı alıcı bundan şikayet etmiyor mu? Burada önemli konulardan biri de doğru üreticiyi, doğru satıcıya seçmek. Bu çok önemli sorumluluk sahibi satıcıyı seçmesini bilirseniz o hemen kargoya verecektir ve iletişimi de sizle sürdürecektir. Amerikalı da biraz önce dediğimiz gibi bu keyfe keder bir ürün olduğu için Amazon’dan elde ettiği servisi bizden beklemiyor. Bir gün içinde, iki gün içinde teslimat beklemiyor.

 

Ürünün Çin’den Gelmesi Sorun Değil Mi?

Ürün teslim edildi. Üzerinde Çin’den geldiğini gösteren bir adres var. Sorun olmuyor mu? Her gün milyonlarca paket teslim ediliyor Amerika’da ve Çin’den gelmeyenlerin oranı Çin’den gelenlere göre o kadar düşük ki, aslında bir ürünün Amerika’dan veya bir Avrupa ülkesinden gelmesi Amerikalı için daha şaşırtıcı. Marketlerde, oyuncak mağazalarında her şeyin kaynağının Çin olduğu zaten biliyor. O ürünün çalışır halde ve söylenen zamanda gelmesine bakıyor. Bu sorun olmuyor.

Nasıl Ödeme Alacağız?

Gelelim en önemli soruya. Türkiye’de PayPal yok. Diyelim ki, bu işi yapıp yapamayacağınızdan emin değilsiniz. Büyük bir yatırım maliyetine gerek yok. Şirket kurmadan önce ne kadar sürede nasıl yaptığınızı görün. O noktaya gelirseniz o zaman Amerika’ya gitmeden mali müşavirinize yetki vererek hem şirket kurulumunu hem de bu şirket için alınacak Vergi numarasıyla banka hesabı açılışını yaptırabilirsiniz. Binlerce onbinlerce dolar kazanma gibi bir niyetiniz varsa dünyanın her yerinde bu miktarda parayı şirket kurarak yönetmek durumundasınız. Amerika’da şirketi olan bir iş adamı haline geleceksiniz. Bu az şey değil. En azından bununla gurur duyacaksınız.

Vergi Ne Kadar Ödeyeceğiz?

Para kazanmaya başladık, ne kadar vergi ödeyeceğiz? Birincisi: Kâr etmiyorsanız vergi ödemek diye birşey yok. Bu konuda endişeniz olmasın Kâr ediyorsanız da zaten amacınıza ulaşıyorsunuz demektir. Kâr ederken vergi ödemek sıkıntı olmamalı.

Gider göstermek gibi bir olanağınız var. Minimum vergi ödemek için yaptığınız bütün harcamalar ürün alımları, facebook reklamları başka ne harcama yaparsanız yapın, hepsini gider göstererek ödeyeceğiniz vergiyi düşürebilirsiniz.

Ne Kadar Kazanırım?

Pek çok kişinin daha başlamadan önce aklındaki soru. Bu işten ne kadar kazanırım. Ben elbette sizin adınıza konuşamam. Herhangi bir kazanç taahhüdü verilemez. Biz bu işi yaptığımız için hiç bir zaman batmayacağız. Para kazanmak neye bağlı? Sizin bu işe koyduğunuz emeğe, inatçılığa, dirayete ve daha da önemlisi, teknikleri uygulama konusunda isteğinize bağlı.


0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir