E-ticaret işlemleriniz sırasında karşınıza çıkabilecek birçok terim söz konusudur. Ön planda en çok bilinmesi, öğrenilmesi gereken 5 terim mevcuttur:

  • XML (Extensible Markup Language): Burada sistemler arasında ki veri aktarımında kullanılan, e-ticarette özellikle ürün verilerinin, sipariş verilerinin aktarılmasına yarayan bir şablondur. Kısaca veri aktarım şablonu diyebiliriz.
    Xml Entegrasyonu Nasıl Yapılır? yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • GTIN (Global Trade Identification Number): Evrensel ticarette ki bir ürünün kimlik numarası diyebiliriz. Kuzey Amerika’da 12 haneli bir barkoddur. Kuzey Amerika dışında ki coğrafyalarda 13 haneli bir barkod olarak kullanılıyor.

  • Kategori Ağacı Terimi: Her ürünün bildiğiniz üzere bir kategorisi vardır. Çamaşır makinesi satıyorsanız bu beyaz eşya kategorisi altındadır. Onun belki bir üst seviyedeki kategorisi F ürünleri,elektrikli ev aletleri vs. olabilir.

    Kategori ağacı bizlere çok fazla farklı kategoride satış yapan platformlarda aradığımız ürüne ulaşmak için bir rehber vazifesi görür. Genelde de kategori ağaçları pazar yerlerinde olabildiğince birbiriyle uyumludur. Bir birine benzer ifadeler kullanılır.

  • Kanal Bazlı Terimi: Stok yönetimine benzer bir terim var. Çok kanallı satış yapılan senaryoda bazen satışın gerçekleştiği platformlara göre değişen kriterlerden dolayı; bazen ürünlerin fiyatlarını yada stoklarını değişen şartlara göre kanal bazlı ayırmaya ihtiyaç olabilir. Bu terim ise burada kullanılıyor.
E-ticaret terimler
  • API (Application Programming Interface): 2 tane uygulamanın kendi aralarındaki iletişimine yarayan bir ara yüzdür. Bir uygulamanın sahip olduğu işlevlerin başka bir uygulamanın kullanılabilmesi için kullanılan bir ara yüzdür. 

API (web servis) kullanımına neden ihtiyaç duyarız ? 
Geçmişte internete çıkan tek cihaz bilgisayarlardı. Fakat günümüzde bir çok cihaz internete çıkabildiği için iletişim yolları artmış oldu. Bir cihazın internete açılması http protokolü üzerinden iletişim kurabileceğiniz anlamına geliyor. http protokolü üzerinden bu cihazlarda veri paylaşabilirsiniz. Bu iletişimi kurmak için bir servis kurulması gerekiyor. Ortaya bir servis yazılır ve cihazın platformuna bağımlı olmaksızın bu cihaz ile iletişim kurabilmek. Bir yazılımcı servisi kurması, diğer yazılımcıların sadece arayüze odaklanması gerekiyor. Servis yazan kişi daha çok server tarafta kod yazacak. Arayüz yazan kişi hangi platformda yazıyorsa sadece arayüze odaklanacak. 

Rest API: Bilgisayar, telefon ve tabletler üzerinden ara yüz aracılığı ile verilere ulaşmayı sağlayan yapıya Rest API denir. Rest API sayesinde ara yüz ile birlikte veriler görülebilir.

Standart http metotları(get, post, put, delete); almak, yollamak, koymak, silmek.

Bu terimleri nerelerde kullanabiliriz ?
İki programın birbiri ile entegre olması gerektiği durumlarda. Bir muhasebe programının, e-ticaret alt yapısı ile entegre olması durumunda; bir web sitesinin, ödeme alt yapısı ile entegre olması.


0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir