Kosgeb her koşulu kabul eden ya da her girişime destek veren bir yapı değil. Bu sebeple de kosgebin bazı ufak ipuçları var bunlardan yararlanmak için. Her şeyden önce şunu bilmek gerekiyor. Kosgeb desteklerinden yararlanmak için her hangi bir şirkette %30’dan fazla ortaklığınızın olmaması gerekiyor. Eğer herhangi bir şirketin %50-%60 ortağı iseniz veya sahibiyseniz ve yeni kurduğunuz şirket için kosgeb desteklerinden yararlanmak istiyorsanız; kosgeb böyle bir olanak sağlamıyor. Onun yerine diyor ki “Ben girişimciye destek olacağım, başka bir yerde %30’dan fazla ortağınız olmayacak ve en önemlisi kosgeb girişimcilik sertifikasına sahip olmanız gerekiyor.” Diyor.

İşte bu da aslında 2. En önemli nokta. Kosgeb girişimcilik sertifikası sizin şirket kurmadan önce sahip olmanız gereken bir şey. Şirket kurduktan sonra alacağınız kosgeb girişimcilik sertifikası ile kosgeb desteklerinden faydalanmanız ya da girişimcilik desteklerine başvurmanız mümkün değil. Fakat sadece girişimcilik destekleri üzerinde zaten bir çok başka destek de var.

Önce sertifikayı alıyorsunuz sonra da şirketi kurup desteklere başvuruyorsunuz. Bir şekilde sertifika sahibi oldunuz ve şirketinizi kurdunuz diyelim kosgebe danışarak ana faaliyet adınızı belirlediniz. Belirledikten sonra kosgebe gidip kayıt oldunuz. Kayıt olduktan sonra size bir danışman ayarlandı ve girişimcilik desteklerine hazırsınız. Şu ana kadar başvuru yaptınız ve sürece doğru adımlarla giderseniz hiçbir şeyin üzerinden 2 kere geçmek zorunda kalmayın. Sizin artık kosgeb tarafından kullanıcı adı ve şifreniz var. E-kobi ekranından giriş yapacaksınız kullanıcı adı ve şifrenizle. Orada kocaman bir liste göreceksiniz.

Hatta gördüğünüzde sizi de hayrete düşürecek kadar çok destek olduğunu fark edeceksiniz kosgeb tarafından. Girişimcilik desteği bunlardan sadece birisi. 14-15 farklı destek var. Girişimci desteğine başvurmak için ekrandan tıklayıp destek başvurusu oluşturuyorsunuz. Bu girişimci desteği başvurusu için evrakların çıktısını alıp onlara da kaşe vurup imzalayıp götürüyorsunuz. Süreç hakkında ilk bilgileri alıyorsunuz. Süreç size diyor ki “Sen şirketini kurduğunda belirli harcamalarını yaptın. Bunların ilki işletme kuruluş giderlerindi senin.

Limited kurdun veya şahıs işletmesi kurdun, belirli paralar harcadın, sen kira ödüyorsun, muhtemelen bir çalışanı işe aldın. Ben öncelikle senin işletme kuruluşun için sana 2000 Lira hibe vereceğim zaten. Ama bunu bana belgelemen lazım. Yani sen muhasebeciye ödediğin evrakların hepsinin makbuzlarının çıktısını alacaksın, işletme kurulu için harcadığın bütün paraları kayıt altına alacaksın.

Eğer kira ödüyorsan kira kontratı fotokopisini aynı şekilde kayıt altına alacaksın ve mümkünse asıllarını kullanacaksın. Buna ekstra olarak bir çalışanı işe aldıysan bu elemana ödediğin ücretin 1000 lirasını 12 ay boyunca sana öderim ama sen bunu da kayıt altına alacaksın ve kayıt altına almaktan kastımız bunu evraklandırmak değil, bunu ödediğine dahil belgeleri de sunmak.” İşte burada da bir ipucu daha geliyor önümüze. Size farklı bilgiler gelebilir Kimisi der ki proforma fatura verin ve proforma faturalar üstünden önce onay alın sonra parayı ödeyin ve asıl faturayı alın. Kimi de der ki: Hayır sen harcamayı yap, faturanı al. Zaten onaylanırsa kosgeb bunu yapar. Burada şuna dikkat etmemiz lazım. Çok çok önemli bir nokta. Proforma fatura olmadan da hayatınıza devam edebilirsiniz. Harcamaları yaparsınız. Hepsinin faturalarını alırsınız. Nakit ödeme yapmayın! Ödemeleri banka yoluyla yapın ki sonra belgelendirmeniz gerektiğinde tahsilat makbuzları tediye makbuzları gibi şeylerle uğraşmayın, bankadan imzalı dekont alın ödediğinizi imzalayın ve kosgeb paranızı ödesin.

Ama proforma fatura ile yaparsanız da kaşeli imzalı bir proforma fatura almanız gerekiyor. Proforma fatura dediğimiz nedir?. Bir teklif, resmi bir teklif. Yani siz diyorsunuz ki ben projeksiyon cihazı satın alacağım. Bu işim için önemli bir araç. Bu cihazı satın alacaksanız fatura gibi üstünde kaşe ve imza yer alan, fiyatının ve vergi oranının açıkça yazdığı bir belge alıyorsunuz, kosgebe bunu veriyorsunuz. Peki bu süreç nasıl işliyor? Kosgeb diyor ki sen işletme giderlerini, kuruluş masraflarını, vs. Bütün giderleri belgele önce bana ver, ben bunu kurulda senin için onaylayacağım. İşte bu noktada sizin için süreç başlıyor. Siz başlıyorsunuz toplamaya. Satın aldığınız her şeyin faturası, kuruluşa harcadığınız paranın belgeleri, extra olarak çalışan ve kira harcamalarınızın belgeleri ve harcamayı planladığınız diğer giderlerin proforma belgelerini toparlıyorsunuz ve yine e-kobi sistemi üzerinden yüklüyorsunuz bunları. Asıllarıyla henüz işiniz yok. Ama siz bu noktaya kadar geldiyseniz yüklemelere ki burada dikkat etmeniz gereken şu; 50 binlik desteğin 2 bin lirası işletme kuruluş. Bunun yaklaşık olarak 15 bin lirası aslında normal sizin kira ve çalışan tarafında yaptığınız giderler. Kalan kısmı yaptığınız harcamaların; erkekseniz %60, kadın girişimci iseniz %80 veya 3. Bölgede iseniz ve kadın girişimci değilseniz %90’ı karşılığı ödenecek hibeler.

O yüzden siz önce rakam olarak bakın. Her şeyi oraya vermek de bir çözüm değil. Aslında kendi hesabınıza kitabınıza bakın. Şuna dikkat edin. Mümkün olduğunca somut alımların faturalarını vermeye bakın. Çünkü sonraki adımda şöyle bir şey bekliyor sizi. Siz fatura verdiniz, her şeyi gösterdiniz ve sizin için bir kurul oluşturuldu. Kurulun karşısına gittiniz. 10 dakikalık bir süreniz var kurulda her şeyi anlatmanız için. Siz kocaman bir dosya oluşturmuşsunuz. E-kobi sisteminden ben şirketi şu amaçla kurdum, böyle yaptım, finansallarım bunlar, faturalarımı yükledim falan filan. Hepsini koydunuz ama size diyorlar ki bütün bunları anlatman için 10 dakikan var ve bu 10 dakikanın 5 dakikasında da senin gider kalemlerinin üstünden geçeceğiz. Bütün bu gider kalemlerinin üstünden geçtikten sonra size diyecekler ki, bu olur bu olmaz.

Yazılım paketi için destek veren kosgeb yazılım hizmeti için bir destek vermiyordu. Örneğin siz bir emeği karşılığında bir yazılım yaptırdınız ve bunun için hizmet faturası aldınız. Kosgeb diyor ki: “Hizmet faturaları için hibe ödemesi yapmıyoruz. Fakat yazılım paketi olsaydı öderdik.” O kadar ince bir çizgi ki aslında siz o faturayı yazılım paketi faturası olarak da alabilirdiniz. Buna dikkat edin.

Kurulu geçtiniz diyelim. Kuruldan diyelim çok şanslıydınız ve hepsine onay çıktı. 50 bin almaya hak kazandınız. Fakat bu noktadan sonra kosgeb size diyor ki “Bütün faturaların aslını getirmelisiniz.” Bu arada siz zaten 2-3 ay geçirdiniz. Hepsini muhasebeciye teslim ettiniz. Fakat şuna dikkat edin. Kosgeb sizden aslını isterken bütün ödeme belgelerinin de aslını istiyor. Bununla kastım nedir? İnternet şubesine gidip aldınız ben bankada ödediğim dekontun bir geçerliliği yok. Bütün ödediğiniz kiralar için bankaya gidip dekontları çıkartıp bankanın kaşesi ve imzası ile ödediğiniz bütün maaşlar için bankaya gidip dekontları çıkartıp bankanın kaşesi ve imzası ile, ödediğiniz bütün faturalar için de aynı şekilde dekontların bankanın kaşesi ve imzası ile buna ek olarak aldığınız bütün faturaların asıllarını verirken faturanın üstünde faturayı size kesen kurumun kaşesi ile sadece ödeme kısmındaki kaşe değil, faturanın üstündeki kayıt kaşesi ile teslim etmeniz gerekiyor. Bütün bunları eksiksiz teslim ederseniz hayat çok kolay.

Kosgeb de ödeme oluru diye bir kavram var. Bu ödeme olurunu size danışman verecek. Ama danışmanın ödeme oluru vermek için bir koşulu var. Siz bu güne kadar sanal yollarla her şeyi ispatladınız ve danışmanınızın da gelip görmesi lazım. Danışmanınızdan randevu almanız gerekecek. 5-6 ay sürebilir bu süreç.

Danışmanınız geldiğinde sizin verdiğiniz bütün faturalar ve evraklar danışmanın elinde olacak. Danışmanınız bu faturalar ile iş yerinize geldiğinde diyecek ki; koltuk aldınız, nerede koltuk. Fotoğrafını çekecek ve faturanın fotoğrafı, ödemenin fotoğrafı. Her şey yerli yerinde. Aldığınız faturada seri numarası da dahil olmak üzere her şeyin fotoğrafı çekilecek. Danışmanınız da bu süreci onaylar. Artık sabırla beklemeniz gereken süreç ödeme oluru kısmıdır. Ödeme oluru kısmını da yine e-kobi ekranından takip edeceksiniz. E-kobi ekranında danışmanınız orada bir evrak açıyor ödeme olurunu veriyor ve kosgebi bekliyorsunuz. Çünkü kosgeb bu ödemeleri direkt yapmıyor. Bir kaç hafta içinde ödemeniz çıkıyor ve girişimcilik desteklerini alıyorsunuz. Kosgebi girişimcilik desteğinin bir parçası olarak görmeyin sadece. Siz kosgebe girdiğinizde aslında başka bir şeyi farkedeceksiniz. Kosgebin çok önemli bir kaç desteği daha var çok kolay sahip olabileceğiniz. Bunlardan en önemlisi nitelikli personel desteği. Girişimcilik desteğini alırken siz sanıyorsunuz ki tek hibe o ya da size anlatılıyor ki siz bu girişimcilik desteği ile ayakta kalıyorsunuz. Hayır. Nitelikli personel desteği diye bir destek var.

Siz üniversite mezunu bir çalışanı işe aldığınızda onun maaşının 24 ay boyunca ödendiğini tahattüt ettiğinizde, her ödemeden sonra vereceğiniz dekont karşılığında o çalışan için de hibe olarak destek alıyorsunuz. Bu destek ayda 1500 Liraya kadar çıkabiliyor. Orada ödediğiniz maaşa ve koşullarına göre. Diyelim ki ortalama 1000 lira aldınız. Siz sadece nitelikli personel desteğinden 24 ayda 24 bin liralık bir destek sağlayabilirsiniz. Şundan hiçbir zaman vazgeçmeyin: Girişimcilik desteği için o e-kobi ekranına girdiğiniz zaman karşınıza çıkan orada zaten bir çok başlık görecekiniz. Keza bu başlıkların içinde bir çok alt başlıkta göreceksiniz. Şuna dikkat edin. Sadece genel destek başvurusu altında belki 10 dan fazla başlık var. Girişimcilik desteği genel destek başvurusu gibi diğer 15 başlığın sadece bir tanesi.

Siz işinizi büyüttükçe geri ödemesiz kredilerden tutunda nitelikli personel, argi destekleri, teknoloji destekleri ve benzeri bir çok destek çıkacak kosgebde. Bu nedenle şöyle bir yanılgıya düşmeyin. Bu nedenle şöyle bir yanılgıya da düşmeyin. “Ben şirketi kurdum, girişimcilik sertifikası da almamıştım o zaman kosgebe kaydolmaya gerek yok.” Hayır kosgebe yine de kaydolun. Sadece girişimcilik desteği için bu girişimcilik desteğine ihtiyacınız var. Oysa ki siz kosgebe kaydolup başka desteklerden faydalandığınızda belki o girişimcilik desteği bu destek yanında çerez kalacak.

Siz işinizi büyüttükçe o destekler artacak. Şunu asla unutmayın kosgeb sadece Türkiye içinden çıkan bir form değil. Kosgeb Avrupa birliği tarafından da desteklenen ve bu sayede size sunulan bir form. Bunu almak için yok işte insanlar orada torpil yapıyorlar burada hayat çok zorlaşıyor. Hayır çok net. İstanbul’da dahi söylenebilecek bir şey. Bu iş gerçekten dürüst yapılıyor.

Categories: Genel

0 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir